Žádanka
Nákupní košík je prázdný
- Mimořádná mince představující excelentní know-how
- Spojenectví dvou slavných francouzských firem
- Kilogramová mince propojuje tři barvy zlata
Monnaie de Paris spolupracuje s firmou French house a každý rok vytváří unikátní sérii inspirovanou dvěma tradicemi jemného francouzského řemesla. V roce 2017 oslavuje Monnaie de Paris šéfkuchaře Guye Savoye, držitele Michelinské hvězdy, jehož restaurace byla vyhlášena nejlepší restaurací světa.
Série obsahuje prvky z gastronomického rejstříku šéfkuchaře: vejce, lanýž, chřest...
Hlavním bodem série je tato výjimečná kilogramová zlatá mince kombinující růžové zlato, žluté zlato a bílé zlato. Její poetičnost podkresluje pouzdro z karbonových vláken, všudypřítomného materiálu objevujícího se u stolního umění Guye Savoye. Tato mince je vyražena v pouhých 11 kusech. Má tvar nádoby z kameniny na fondue, růžové zlato připomíná tradiční měděné kuchyňské nástroje, bílé zlato albumin a žluté zlato barvu vejce. Okraj je elegantně proložen symboly čtyř hlavních kuchařských elementů: oheň pro vaření, vyživující země a voda a vzduch, nutný pro některé recepty.
Na druhé straně mince je vyobrazen otisk ruky Guye Savoye jako připomínka toho, že kuchařství je manuální práce.
Vykupujeme produkty, jejichž prodej zprostředkujeme. V případě mincí po individuální dohodě zajišťujeme jejich zpětný prodej.
Nominál | 5000 EUR |
---|---|
Materiál | Au 999/1000 |
Provedení | Proof |
Hmotnost | 1000 g |
Průměr | 85 mm |
Náklad | 11 ks |
Autor | Joaquin Jimenez |
Guy Savoy | |
Emise | listopad 2017 |
Emitent | Centrální banka Francouzské republiky |
Ražba | Monnaie de Paris |